Takaisin | Alkuun

  Henkilöstö  
 


Tutkimuslaitosten fuusio kasvatti henkilöstön kokonaistyöpanosta.

Uusia tohtoreita väitteli edellisvuotta enemmän.

Työelämän joustomahdollisuuksia hyödynnettiin.

 
 
Graafit


HENKILÖTYÖVUODET RAHOITUSLÄHTEITTÄIN | HENKILÖTYÖVUODET HENKILÖSTÖRYHMITTÄIN
VAKINAISET/MÄÄRÄAIKAISET | VIRKA- JA TYÖSUHTEISET
KOKO- JA OSA-AIKAISET | KOULUTUSRAKENNE | IKÄRAKENNE | SUKUPUOLIJAKAUMA


Tutkijoiden kokonaistyöpanos nousi

MTT:n henkilöstön työpanos vuonna 2001 oli yhteensä 909 henkilötyövuotta, mikä oli 49 henkilötyövuotta enemmän kuin edellisvuonna. Kokonaistyöpanosta kasvatti MTT:n ja Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen (MTTL) yhdistyminen 1.3.2001 lähtien. Samalla MTT:n palvelukseen siirtyi 72 henkilöä.

Budjettirahoituksen suhteellinen osuus kokonaistyöpanoksen rahoituksesta säilyi edellisvuoden tasolla eli 63 prosentissa. MTT:n ulkopuolisen tutkimusrahoituksen osuus kokonaistyöpanoksen rahoituksesta nousi 0,3 prosenttiyksiköllä ja asiakasrahoituksen osuus laski vastaavasti 0,3 prosenttiyksiköllä edellisvuoteen verrattuna.

Tutkijoiden kokonaistyöpanos oli yhteensä 266 henkilötyövuotta, mikä oli 42 henkilötyövuotta enemmän kuin edellisvuonna. Kasvusta 38,5 henkilötyövuotta johtuu tutkimuslaitosten yhdistämisestä. Tutkijoiden osuus MTT:n kokonaistyöpanoksesta oli 29,3 prosenttia: edellisvuoteen verrattuna osuus kasvoi 3,3 prosenttiyksikköä. Muun tutkimus- ja laboratoriohenkilöstön osuus kokonaistyöpanoksesta laski vastaavasti 3,4 prosenttiyksiköllä. Muilta osin henkilöstöryhmien suhteelliset osuudet MTT:n kokonaistyöpanoksesta säilyivät edellisvuoden tasolla.


Henkilöstön keskimääräinen koulutustaso nousi

MTT:n henkilöstöstrategian mukaisesti henkilöstön osaamista kehitetään jatkuvasti täydennys- ja jatkokoulutuksen avulla. Perus- ja huippuosaamisen varmistaminen on perusedellytys koko MTT:n toiminnalle.

Henkilöstö suoritti vuoden aikana 29 uutta tutkintoa, joista tohtorintutkintoja oli 11. Vuoden lopussa tohtoreita ja lisensiaatteja oli 10,6 prosenttia MTT:n henkilöstöstä, mikä oli 0,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus MTT:n henkilöstöstä nousi edellisvuoden 22,5 prosentista 23,7 prosenttiin vuonna 2001, ja myös alemman korkeakouluasteen suorittaneiden osuus kasvoi 0,3 prosenttiyksikköä. Alimman korkea-asteen ja keskiasteen tutkinnon suorittaneiden suhteellinen osuus laski lievästi.


Työsuhteisen henkilöstön osuus kasvoi

Vuoden 2001 aikana jatkettiin edellisvuonna aloitettua palvelussuhdeturvan ja -rakenteen uudistusprojektia, jonka tuloksena vakinaistettiin 11 määräaikaisen henkilön palvelussuhde. Vuoden lopussa vakinaisessa palvelussuhteessa oli 67,7 prosenttia MTT:n henkilöstöstä.

Projektin tarkoituksena on myös selkiinnyttää palvelussuhdelajien käyttöä siten, että virkasuhteessa ovat ensisijaisesti keskeisissä työnantajavirkamies-, johtamis-, esittelijä- ja muissa julkisen vallan käyttöä edellyttävissä tehtävissä toimivat henkilöt. Muissa tehtävissä pääasiallinen palvelussuhde on työsuhde. Vuoden lopussa virkasuhteessa oli 46 prosenttia ja työsuhteessa 54 prosenttia MTT:n henkilöstöstä. Työsuhteisen henkilöstön suhteellinen osuus kasvoi edellisvuodesta kolmella prosenttiyksiköllä.


Työelämän joustot lisäävät henkilöstön hyvinvointia

Erilaiset työelämän joustomahdollisuudet lisäävät henkilöstön työmotivaatiota, jaksamista ja hyvinvointia työssä. Esimerkiksi osa-aikaeläkejärjestelyjen käyttö on lisääntynyt tasaisesti viime vuosina. Vuoden 2001 aikana MTT:n henkilöstöstä oli osa-aikaeläkkeellä 26 henkilöä, mikä oli neljä enemmän kuin edellisvuonna. Myös vuorotteluvapaa ja osa-aikalisä ovat vakiinnuttaneet asemansa, ja näiden järjestelyjen piirissä oli 18 henkilöä vuonna 2001. Lisäksi MTT:ssä tehtiin vuoden aikana yhdeksän uutta määräaikaista etätyösopimusta.

Lisätietoja: Maritta Yläranta